Csepeli garzon – rossz adottságok ellensúlyozása

Befektetési célból vásárolta meg ügyfelem ezt a kis csepeli garzont, de sajnos a vásárláskor még nem kérte ki a véleményemet. Én biztos nem javasoltam volna, hogy megvegyen egy földszinti lakást egy repedezett, javítgatott homlokzatú házban. Szerencsére rugalmasak az elképzelései, így, ha nem megy el a lakás, akkor kiadja.

 

Ha későn érkezem

Mivel a felújítás már folyamatban volt, amikor a megbízást kaptam, így pár dolog kompromisszumos lett. Jó, ha a home stager már a felújítás megtervezésénél jelen van. Nagyon fontos a megfelelő bútorozás/alaprajz kialakítása. Ezután jöhet csak a villanyterv, aminek illeszkednie kell az alaprajzhoz.
Sajnos itt most a konnektorok számában / helyében, a hűtőszekrény helyében már kész tények elé voltam állítva.

 

Célcsoport

Mint mindig most is a célcsoporttal kezdünk. Kinek lehet jó egy földszinti, csepeli kis 27 nm-es garzon? Három célcsoportot tudok elképzelni:

1. Befektetőt, aki azonnal kiadja – ebben az esetben valószínűleg teljes berendezéssel és akár dekorációval kelhet el a lakás.
2. Idős egyedülálló – neki az akadálymentesség lehet vonzó.
3. Egyedülálló férfi – a nőket kizárnám, mert a földszint a hölgyeknek nem túl komfortos választás.

 

Bútorozás

Szerencsére a tulajdonos B terve – a kiadás – lehetővé tette, hogy ne „szenvedjünk” sokat a bútorozáson. A lakást be kell tisztességesen rendezni, hogy adott esetben tökéletesen alkalmas legyen hosszú távú kiadásra is. A dekort is úgy terveztem meg, hogy „fiús” és kiadás esetén is strapabíró legyen.

 

Amikor kimarad a piac- és versenytárs elemzés

Ennél a projektnél kicsit vakon voltam, mert nem voltam megbízva a legfontosabb résszel a piacelemzéssel és az árazással. De nem is lett volna sok hozzáadott értéke a munkámnak, mert a lakást már megvették, mire én képbe kerültem. Innentől a kocka el van vetve. Mivel egy ingatlan befektetés haszna a vételkor keletkezik, így már csak picit tudunk simítgatni a végkimenetelen.

Ami biztos, hogy Wágner Kriszti kolléganő szintén csepeli munkája (emeleti, erkélyes, csúcsra járatott 31 nm-es kis panelja) 3 nap alatt kelt el teljes berendezéssel közel teliárban ennél a lakásnál 4 millióval magasabb áron. Lássuk mit tud a földszint, kijjebb, kisebb méretben, erkély nélkül. Nyereséges lesz vagy megmarad az ügylet a tulajdonos önmegvalósító projektjének.

Ez a projekt is hasonlít a nyolcadik kerületi megbízásomhoz, mind adottságok, mind célcsoport tekintetében. Bár itt teljes felújítás történt. Reméljük ez is sikerrel zárul.

Fotók: Milesz – Nagy Orsolya